- Rusland’s economie is met 3,6 procent gegroeid in 2023, meldt het nationale statistiekbureau Rosstat.
- Wel kampt het land nog altijd met flinke inflatie en een groot tekort aan arbeidskrachten door de oorlog in Oekraïne.
- Het IMF verhoogde recent de groeiprognose voor de Russische economie voor 2024 naar 2,6 procent, vanwege de hoge militaire uitgaven van Rusland.
- Lees ook: Waarom financiële markten geen nieuwe energiecrisis zien ontstaan door de oorlog in Oekraïne
Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat is de economie van het land vorig jaar met 3,6 procent gegroeid, ondanks de sancties die het Westen Rusland opgelegde vanwege de oorlog met Oekraïne. Een jaar eerder kromp de economie daardoor nog met 1,2 procent.
President Vladimir Poetin sprak eerder al zijn lof uit voor de economische groei, die sinds het tweede kwartaal te zien zou zijn geweest. Wel kampt het land met een hoge inflatie. Om die te bestrijden heeft de Russische centrale bank de beleidsrente fors verhoogd.
Veel grote westerse bedrijven zijn uit het land vertrokken door de invasie van Oekraïne. Ook zijn veel Russische jongere mannen naar het buitenland gevlucht om dienstplicht te ontlopen en zijn veel mannen gemobiliseerd om te vechten in Oekraïne. Dat heeft geleid tot flinke tekorten aan arbeidskrachten. Mede daardoor belandde de Russische economie in 2022 nog in een recessie.
Overheidsuitgaven aan defensie ondersteunen economie Rusland
Poetin zei vorige week dat er in de Russische defensie-industrie ruim een half miljoen banen zijn bijgekomen in de afgelopen anderhalf jaar. Dat kwam volgens hem door de grote vraag naar wapentuig en andere spullen voor de oorlog.
In een recente update van de World Economic Outlook verhoogde het IMF ook al de groeiprognose voor de economie van Rusland voor 2024, van 1,1 procent naar 2,6 procent. Het IMF noemt de hoge militaire uitgaven van Rusland als één van de factoren die de groei stimuleren.
Ook blijft Rusland op grote schaal gas en olie verkopen aan landen zoals China en India, wat het verlies van Europese klanten gedeeltelijk compenseert. De inkomsten uit de verkoop van gas en olie daalden afgelopen jaar met een kwart, maar verwacht Rusland in 2024 zo'n 20 procent meer gas naar China te gaan exporteren.